Voeding bij diabetes
Diabetes wordt ook al eens ‘suikerziekte’ genoemd, waardoor velen denken dat ze absoluut geen suiker meer mogen eten. Het is vooral belangrijk de term ‘suiker’ of koolhydraten, op te splitsen in snelle en trage suikers. Zo zien we duidelijke verschillen tussen witte en bruine (volkoren) producten. Volkoren producten bevatten meer trage suikers door de aanwezigheid van extra vezels, vandaar dat ze de voorkeur genieteb. Daarnaast heb je er ook langer een vol gevoel van, waardoor dit ook gunstig is voor het gewicht. Op onderstaande afbeelding is duidelijk te zien dat snelle suikers niet alleen sneller in het bloed terechtkomen, maar ook dat de suiker hoger zal staan dan bij het eten van een trage suiker. Praktische voorbeelden: zaken als stokbrood, pistolet, toast… zullen omwille van hun krokante korst veel gemakkelijker en dus sneller verteerd zijn en hierdoor ook sneller in het bloed terecht komen. Puree en fruitsap zijn dan weer al “voorverteerd” waardoor de maag amper werk heeft en zij dus ook als snelle suikers werken. Een verse appelsien heeft dus hetzelfde suikergehalte als 1 uitgeperste appelsien, alleen zal de uitgeperste appelsien sneller verteerd worden. Om te weten wat nu juist een snelle en trage suiker is, kan je de Sweetbee voedingsatlas raadplegen. Je kan een gratis exemplaar bestellen via www.sweetbee.be of via Bond Moyson. Wil je toch graag een woordje uitleg? Kom dan gerust eens langs op consultatie en wij geven met veel plezier een exemplaar mee zolang de voorraad strekt.
De opnamesnelheid wordt ook beïnvloed door de bereidingswijze. Zo zal puree met melk en ei, trager opgenomen worden. Dit levert dan uiteraard wel weer extra calorieën op… Gouden tip: eet veel groenten bij elke hoofdmaaltijd. Deze extra vezels kunnen de koolhydraten van de maaltijd deels absorberen waardoor de suiker na de maaltijd minder hoog uitkomt.
Ten slotte heeft fruit zeker en vast een plek binnenin diabetesvoeding. Net zoals voor iedereen geldt een maximum van 3 stuks per dag, bij voorkeur vers. Er zijn uiteraard soorten bij die meer suikers bevatten dan andere, maar alles draait om de juiste porties. Hoeveel fruit en op welk tijdstip van de dag u dit best eet, hangt af van de medicatietherapie. Dit bespreekt u best met de diëtiste.