Gezonde vetten

Er wordt vaak gezegd dat vetten belangrijk zijn binnen een gezonde voeding. Dit klopt volledig, aangezien ze toch zo’n 30-35% van de totale calorie-inname per dag mogen omvatten. 

Wat maakt een vet nu precies tot een gezond vet? Er zijn tal van soorten vetten en het verschil zit hem onderling in de samenstelling. 1 gram vet levert steeds 9 kcal aan. Het voornaamste is om de aanbreng van verzadigde vetzuren zo laag mogelijk te houden. Je kan onthouden verzadigd vet (VV) is Verkeerd Vet. Deze gaan namelijk de LDL (“slechte cholesterol”) en dus ook de totale cholesterol doen stijgen. Verzadigde vetzuren zijn voornamelijk aanwezig in harde vetstoffen (vaste margarines, boerenboter, kokosvet, palmolie…) en vettige dierlijke producten. Zoals je in onderstaand schema kan zien, staat kokosolie helemaal onderaan qua aanbreng van verzadigde vetten. Vaak wordt gezegd dat ondanks de hoge aanbreng verzadigde vetten, het toch gezond zou zijn. Niets is minder waar, kokosolie bevat maar weinig tearinezuur (= het “goede vetzuur” in zwarte chocolade). 

Juiste vetten zijn dan weer alle vloeibare soorten: oliën en vloeibare margarines. Iedere olie heeft zo zijn eigen voor- en nadelen zoals je in bovenstaande figuur kan zien. Zo bevat lijnzaadolie een aanzienlijke hoeveelheid omega 3, maar is deze enkel geschikt voor koud gebruik. Vloeibare margarines hebben dan weer tot voordeel dat ze minder calorieën bevatten dan oliën én bovendien ook nog in light beschikbaar zijn. Daarnaast wordt ook vitamine D toegevoegd, wat niet het geval is bij olie. Geen enkele vetstof is dus dé beste keuze, zolang maar afgewisseld wordt en de aangeraden hoeveelheid van 1 soeplepel bereidingsvet per persoon niet overschreden wordt.  

Het juiste smeer- en bereidingsvet kiezen gebeurt aan de hand van onderstaande criteria: 

-Maximaal 30% vet indien u op uw lijn wil letten 

-Enkelvoudig onverzadigde vetzuren (EOV) moeten groter zijn dan de hoeveelheid meervoudig/poly onverzadigbare vetzuren (MOV). EOV doet namelijk de goede cholesterol stijgen en de slechte cholesterol dalen. 

-Verzadigde vetten zijn max. 1/3 van de totale hoeveelheid vetten 

-Aanwezigheid van vitamine A en D 

-Geen aanwezigheid van transvetzuren 

-Bij voorkeur met toegevoegd omega 3 en zo weinig mogelijk zout 

Terug naar overzicht