Granola
Het ontbijt is een essentieel begin van de dag, overslaan zal vaak compenseren in snackgedrag. Voor wie geen fan is van boterhammen, kan granola een goede afwisseling zijn. Het leuke aan granola is dat je alle kanten uit kan en dit op een kwartiertje klaar is. Je maakt ineens een grote hoeveelheid en kan lang bewaard worden. Dit basisrecept is vrij van toegevoegde (geraffineerde) suikers en is ook ideaal voor wie op zijn cholesterol en bloeddruk moet letten.
Basisrecept
- 200 g havermout
- 150 g zaden en noten: vb. walnoot, hazelnoot, amandel, zonnebloempitten, pompoenpitten,...
- 2 el kokosolie
- 2 el zoetstof
- grote snuif kaneel
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C. Hak de noten in stukjes. Smelt het kokosvet. Gooi alle ingrediënten behalve de kokosolie in een mengkom en meng alles goed dooreen. Giet de mengeling op de bakplaat en giet er het gesmolten kokosvet over. Meng dit nog eens goed door elkaar. Zet een kwartiertje in de oven, maar roer geregeld om. Laat afkoelen voor gebruik
Energieaanbreng voor 1 portie granola (40g)
Energie | 209 kcal / 875 kJ |
Eiwitten | 5.2 g |
Vetten | 14 g |
waarvan verzadigd | 4.3 g |
Cholesterol | 0 mg |
Koolhydraten | 14.1 g |
waarvan suiker | 0.7 g |
Voedingsvezels | 3 g |
Natrium | 2.9 mg |
Dat cholesterol in dit recept afwezig is, komt doordat we enkel met plantaardige vetten werken.
Uitbreiding
Je kan dit basisrecept uitbreiden met gedroogde vruchten, zwarte chocolade of cacaopoeder. Zoek je naar iets dat meer vulling creëert, werk je beter met vers fruit. Voor wie het zoeter mag, kan je wel met honing werken. Hou er dan wel rekening mee dat de calorieën en suikergehalte omhoog schieten. Je eet de granola met (soja)yoghurt, platte kaas, lichte Griekse yoghurt,...