Volkoren wafels zonder suiker
Tijdens de coronatijden zijn we met zijn allen beginnen experimenteren met onze voeding. Velen proberen iets nieuws uit, gezonde recepten, maar ik zie vooral veel gebak passeren op social media. Voor wie het even gehad heeft met de zware baksels of het wat lichter aan wil doen na de paasperiode, is dit gerechtje misschien de oplossing. Getest en goedgekeurd door mijn kritisch gezin :)
Wist je trouwens dat wafels sowieso lichter zijn dan pannenkoeken? WAFELENBAK IT IS!
Ingrediënten voor 15 wafels
- 75 g volkoren bloem
- 175 meel, bij voorkeur volkoren (vb. te koop in Albert Heijn, speltmeel Delhaize). Je kan ook havervlokken fijnblenden tot meel
- 2 eetlepels zoetstof (geschikt om mee te bakken: alle soorten van Canderel, Pure via, Tagatesse van Damhert, Zùsto)
- 2 sticks vanillesuiker met zoetstof (Canderel, Pure Via)
- 2 zakjes bakpoeder
- 2 eieren
- 750 ml plantaardige drink, vb. Alpro soja ongezoet
Bereidingswijze
Splits de eieren. Meng alle ingrediënten bij elkaar, maar hou je eiwitten apart. De eiwitten klop je stijf. Je kan er een workout aan koppelen door dit handmatig te doen. Spatel de eiwitten onder het mengsel en laat 15 minuten rusten.
Warm het wafelijzer op, ongeveer op stand 3/4. Vet het wafelijzer in met een neutrale olie (vb. arachide) of vloeibare margarine. Gebruik een pollepel om het mengsel over het wafelijzer te gieten. Laat ongeveer 2 à 3 minuten bakken.
De wafels zijn invriesbaar.
Tip
Deze wafels zijn geschikt om te eten als tussendoortje, maar ook als ontbijt mits toevoeging van zuivel en fruit.
Dit is een basisrecept. Je kan ook vanillewafels maken (vanille essence of vanillestokjes), speculaaswafels, bosbessenwafels. Zoals aangegeven in de ingrediënten kan je ook spelt of havermeel gebruiken.
Energiewaarde per wafel
Energie | 87 kcal - 408 kJ |
Eiwitten | 4.5 g |
Vetten | 2 g |
waarvan verzadigd | 0.4 |
cholesterol | 23.5 mg |
Koolhydraten | 11.5 g |
waarvan suiker | 0.8 g |
Voedingsvezels | 2g |
Natrium | 188 mg |