Maagband

Procedure

Bij deze ingreep wordt een siliconenbandje aangebracht rond het bovenste gedeelte van de maag, net onder de slokdarm. Het bandje deelt de maag in twee: een kleiner bovengedeelte dat de maagpouch wordt genoemd en een groter gedeelte. Aan de binnenkant van het bandje bevindt zich een ballon die via een buisje verbonden is met een poortje dat onderhuids wordt geplaatst. Door inspuiting van een fysiologische vloeistof kan de chirurg het ballonnetje meer of minder opblazen. Hierdoor zal de diameter van de maagdoorgang vergroten of verkleinen. In niet opgeblazen toestand is de doorgang van de maag zo breed als een pink en bedraagt de grootte van het maagreservoir 15ml, wat overeenkomt met een kippenei. 

Omdat het voedsel maar langzaam voorbij het bandje kan passeren, en het maagreservoir sterk verkleind is zal heel snel een volheidsgevoel ontstaan en kunnen slechts kleine porties gegeten worden. 

De vertering van het voedsel gebeurt volgens het normaal verterings- en absorptieproces. 

Voor wie 

Deze ingreep is geschikt voor volume-eters. 

 Snoep en vloeibaar voedsel kunnen echter nog altijd makkelijk passeren. Daarom is deze ingreep minder aangewezen voor snoepers. 

Deze ingreep is geen gemakkelijkheidsoplossing en vereist een grote inbreng van de patiënt. Voedingsgewoonten moeten sterk worden aangepast en de patiënt dient zich strikt aan de voedingsrichtlijnen te houden. Daarom is deze ingreep minder geschikt voor psychisch belaste patiënten. 

Patiënten met een hiatale hernia komen niet in aanmerking omdat het bandje de reflux kan verergeren. 

Voordelen  

De ingreep gebeurt laparoscopisch (door middel van kijkbuisjes). Hierdoor ervaart u minder pijn en is er een kleiner risico op littekenbreuken. 

Het is een relatief eenvoudige operatie met weinig risico’s tijdens de ingreep. 

De ingreep is volledig omkeerbaar en bij problemen kunnen zowel bandje als poortje volledig verwijderd worden. 

Het bandje kan via het poortje worden bijgespoten en zo worden aangepast in functie van het verzadigingsgevoel van de patiënt. 

Risico’s 

Banderosie: het bandje kan door de maag groeien, met pijn als gevolg.  

Bandslipping: foutief eetgedrag kan leiden tot veelvuldig braken. Hierdoor kan het bandje van zijn correcte positie afglijden. Dit geeft symptomen als buikpijn en braken waardoor u geen vast voedsel of zelfs geen water kan binnenhouden. 

Pouchdilatatie: het bovenste gedeelte van de maag kan door eten van te grote porties terug uitzetten. Dit resulteert in reflux (terugkeren van voedsel), pyrosis (brandend maagzuur) en nachtelijk hoesten. 

Kanteling van poortje: bij plaatsing wordt het poortje met drie punten gefixeerd. Door gewichtsverlies kan het poortje van plaats veranderen waardoor aanprikken niet meer mogelijk is. 

Loslating/lekkage van katheter: het bandje loopt leeg waardoor u plots meer kunt eten. De verbinding kan enkel via een operatie hersteld worden. 

Infectie van poortje: als dit gebeurt, zal het poortje vervangen moeten worden. 

Hospitalisatie en nazorg 

De standaard hospitalisatieduur is 1 nacht. 

Als u de dag na de ingreep vloeibaar voedsel kunt eten en uw pijn aanvaardbaar is, mag u het ziekenhuis verlaten. 

De dag van ontslag zal een diëtiste de voedingsrichtlijnen met u doornemen. 

Ook legt de psychologe een vervolgafspraak vast. 

Na uw ontslag zal een thuisverpleegster gedurende 10 dagen langskomen om spuitjes tegen flebitis te geven. 

Uw wondjes zullen bedekt zijn met speciale verbanden die u toestaan te douchen. Deze verbanden zullen verwijderd worden bij uw volgende dokterscontrole.  

Twee weken na de operatie mag u starten met het postoperatieve bewegingsprogramma.  

U heeft recht op vier weken werkonbekwaamheid. 

Bij plaatsing wordt het bandje niet opgespoten. Het bandje kan bij een volgende consultatie worden bijgespoten. Bijspuiten of leegtrekken, gebeurt in functie van uw verzadigingsgevoel. Regelmatige controle bij de arts is levenslang noodzakelijk. 

Voeding na de maagband 

U mag de eerste twee weken enkel vloeibaar eten. Nadien wordt er geleidelijk overgeschakeld naar vaste voeding. 

Het is belangrijk dat u luistert naar uw lichaam. Er treedt heel snel een volheidsgevoel op, dit is het moment om te stoppen. Genoeg is genoeg.  

Het komt erop neer meermaals op een dag kleine porties te eten. 

De band vertraagt enkel de passage van vast voedsel. Snoep en hoogcalorische dranken moeten dus geschrapt worden uit de voeding. 

Drinken en eten moeten gescheiden worden. U drinkt ofwel een half uur voor de maaltijd ofwel een uur na de maaltijd. Bruisdranken worden afgeraden. 

Voedingsmiddelen die moeilijk te verteren zijn 

  • Vers brood 
  • Gebakken, gestoofd, gebraden, gepaneerd vlees 
  • Voedingsmiddelen met veel pitten en vezels, zoals noten en citrusvruchten 
  • Vezelrijke groenten zoals spinazie 
  • Rauwe groenten 
  • Champignons 

Voedingsmiddelen die meestal goed verdragen worden 

  • Toast 
  • Beschuiten, geroosterd brood 
  • Oudbakken brood 
  • Gekookte deegwaren 
  • Aardappelpuree 
  • Gekookte groenten 
  • Zacht, rijp fruit 
  • Eieren 
  • Smeerkaas, witte kaas, gesmolten kaas 
  • Filet americain 
  • Gevogelte zonder vel: kip, kalkoen 
  • Vis 

Te vermijden 

  • Overvloedig gebruik van vetten 
  • Snelle suikers en zoetigheden onder vorm van snoep en gebak 
  • Gesuikerde fris- of energiedranken 

Deze ingreep is slecht een hulpmiddel tot vermagering en de sleutel tot succes ligt in de aanpassing van de voedings- en bewegingsgewoonten. De inbreng van de patiënt is doorslaggevend. 

Resultaten  

In de eerste maand verliest u ongeveer 10 kilo. De daaropvolgende maanden verliest u gemiddeld 2 à 2.5 kg per maand. Verwacht wordt dat u na één jaar 50% van uw overgewicht kwijt bent. 

40% van de patiënten herwint na enkele jaren zijn oorspronkelijke gewicht. Dit is hoofdzakelijk te wijten aan een foutief eetgedrag. We stellen vast dat veel patiënten gezonde voeding mijden en over gaan tot inname van grote hoeveelheden snoep, koeken en frisdranken omdat deze de band makkelijker passeren. 

Kostprijs 

Als u recht hebt op terugbetaling, betekent dit niet dat de ingreep volledig kosteloos is. De mutualiteiten betalen een groot gedeelte terug, maar u zal nog moeten tussenkomen. 

Met gewone terugbetaling (twee dagen, één overnachting) 

privé kamer: 2.347 euro 
tweepersoonskamer: 1.524 euro 

Met verhoogde terugbetaling (WIGW of OMNIO-statuut) 
privé kamer: 2.264 euro 
tweepersoonskamer: 1.441 euro 

Als u een hospitalisatieverzekering heeft, zal deze een groot gedeelte van de overblijvende kost terugbetalen. Onze financiële dienst zal de maatschappij van uw hospitalisatieverzekering contacteren om voor u uit te zoeken in welke mate zij tussenkomen.  Elke patiënt weet zo vooraf exact wat de ingreep hem zal kosten en dit bedrag dient ook betaald te worden op de dag van de ingreep. 

Zonder terugbetaling = zelf betalend
privé kamer: 6.252 euro 
tweepersoonskamer: 5.429 euro 

Alle kosten zijn inbegrepen: ingreep, verblijf, medicatie, labo, radiologie, diëtiste. Prijzen zijn raming op basis van 2 ligdagen.