hoofdgerecht: parelhoen met limoen, witloof en pomme duchesse van zoete aardappel
Een gezond hoofdgerecht met de feestdagen? Het kan!
Ingrediënten voor 1 persoon
Parelhoen met limoen
- 50 g wortel
- 15 g ui
- 1/4 teentje knoflook
- 50 g aubergine
- 100 g parelhoenfilet
- een snuifje peper en zout
- 1 eetlepel olijfolie
- 125 ml gevogeltefond
- 1/4 limoen
Witloof
- 100 g witloof (= 1 stronk)
- 0,5 eetlepel vloeibare margarine
- een snuifje peper en zout
Pomme duchesse van zoete aardappel
- 150 g zoete aardappel
- 0,5 eidooier
- een snuifje peper en zout
- materiaal: gekartelde spuitzak
Bereidingswijze
Parelhoen met limoen
Schil de wortelen en snijd ze in stukken. Pel de ui en de knoflook en snipper ze fijn. Snijd de aubergine in stukken. Kruid de parelhoen met peper en zout. Doe de olijfolie in een diepe pan, voeg de parelhoen toe en laat bakken. Doe er de ui bij en laat glazig worden. Voeg er dan de wortelen, aubergine en knoflook aan toe. Giet er de gevogeltefond bij en kruid met peper en zout. Voeg de limoen toe en dek de pan af. Laat garen op een middelhoog vuur. Schep de parelhoen en de groenten uit de pan en laat het kookvocht inkoken tot sausdikte.
Witloof
Snijd de stronken in de lengte halfdoor en haal de bittere kegeltjes er uit. Doe de vloeibare margarine in een pot en bak het witloof. Breng op smaak met peper en zout. Zorg er voor dat de pot net groot genoeg is voor het aantal stronken. Als de pot te groot is, kan de bodem rond het witloof aanbranden. Het stapelen van de stronken is eveneens geen goed idee. Zodra het witloof de gewenste kleur heeft, voeg je een scheutje water toe zodat de bodem van de pot bedekt is. Laat +/- 10 minuten garen op een zacht vuurtje.
Pomme duchesse van zoete aardappel
Schil de zoete aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook de zoete aardappelen gaar (+/- 15 minuten). Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C. Stamp de gekookte aardappelen fijn tot puree. Voeg de eidooier toe en meng het geheel goed. Breng op smaak met peper en zout. Neem een spuitzak met een gekartelde rand en draai torentjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de pomme duchesses in de oven gedurende 20-25 minuten.
Dresseer alles samen op een bord. Smakelijk!
Energieaanbreng
Energie | 501 kcal |
Eiwitten | 30,7 g |
Vetten | 24,4 g |
waarvan verzadigd | 5,2 g |
Cholesterol | 184 mg |
Koolhydraten | 33 g |
waarvan suikers | 13,9 g |
Voedingsvezels | 9,9 g |
Natrium | 0,6 g |