Havermoutkoekjes
Er bestaat niet zoiets als een gezonde koek, maar je kan er wel zelf een maken die dicht in de buurt komt. Dankzij de trage suikers en het nodige knabbelwerk, komt je met deze koekjes wel toe tot je volgende maaltijd! Dit koekje is trouwens zoutarm, vetarm en vrij van cholesterol.
Recept voor ongeveer 6 stuks:
Als basis:
- 75 g havermout
- 2 rijpe bananen
- 1 eetlepel zoetstof zoals aspartaam, stevia,... (wie honing wil gebruiken, let op: de calorieën zullen stijgen!)
- geutje halfvolle melk
Aanvulling naar eigen smaak/wens:
- handje rozijnen (+- 15g)
- handje zaden of fijngehakte noten, zoals vb. zonnebloempitten, amandelen (+- 15g)
- volkoren cornflakes, Rice Krispies,...
- snuifje kaneel
- kokospoeder ter afwerking
Verwarm de oven voor op 180°C en leg een bakpapier op de bakplaat. Doe alle ingrediënten in een grote kom. Was je handen en lever het betere vingerwerk door het mengsel goed te kneden. Vul een eetlepel van het mengsel en maak aan de hand van een tweede lepel een soort quenelle. Duw telkens de quenelle plat op de bakplaat en maak hiervan de gewenste vorm (rond/vierkant). Werk de koekjes af met kokospoeder. Bak de koekjes ongeveer 15-20 minuten af in de oven.
Energie | 101 kcal |
Eiwitten | 2.5 g |
Vetten | 3.0 g |
waarvan verzadigd | 0.9 g |
Koolhydraten | 16 g |
waarvan suikers | 5.5 g |
Vezels | 1.7 g |
Natrium | 13 mg |