Vegetarisch is gezonder
Feit, maar…
Het is algemeen geweten dat bijna iedere Belg te veel vlees eet. In tegenstelling tot wat velen denken, is vlees op zichzelf niet noodzakelijk, maar wel de eiwitten. We kunnen dus gerust eens een dagje zonder vlees of vis, maar daar moet wel een geschikte eiwitbron tegenover staan. Zo vinden we in het vegetarische rek in onze supermarkten maar al te vaak eerder gepaneerde soorten terug. De voedingswaren van deze producten scoort opvallend slechter in vergelijking met de ‘pure’ vleesvervangers. Bovendien vragen gepaneerde voedingsmiddelen steeds meer vetstof in de pan, waardoor ze calorierijker worden. Goede vleesvervangers zijn dan eieren, peulvruchten, tofu, tempeh en ter afwisseling kunnen Quorn©, seitan, noten/zaden of kaas. Op een gezonde manier vegetarisch eten betekent juiste combinaties maken. Plantaardige eiwitten zijn eigenlijk minderwaardig aan dierlijke en bevatten bovendien niet altijd ijzer. Goede plantaardige ijzerbronnen zijn volkoren graanproducten, peulvruchten, zaden, donkergroene bladgroenten… Onderstaande figuur toont aan hoe juiste eiwitcombinaties gemaakt kunnen worden.
IJzer wordt in ons lichaam goed opgenomen door aanwezigheid van vitamine C. Vitamine C is dan weer aanwezig in aardappelen, fruit zoals kiwi of citrusvruchten. Wie meer wil weten over gezonde vegetarische voeding, kan terecht bij het Vigez.