Buikwandcorrectie (Abdominoplastie)

Procedure  

Huidoverschot heeft niet enkel een esthetisch nadeel, maar brengt ook veel ongemakken met zich mee. Zo kan intertrigo (uitslag) in de plooi onder de buik en thv de navel een serieuze last zijn. Bovendien is het moeilijk een hangbuik te verbergen onder kleding waardoor men zich, ondanks het gewichtsverlies, nog steeds schaamt over zijn buik. 

Een mini-buikwandcorrectie (navel blijft ter plaatse) of een klassieke buikwandcorrectie (met navelverplaatsing) is een goede oplossing voor dit probleem. 

Het betreft een groot litteken dat zich uitstrekt van de ene heup tot de andere maar dat zich onder het niveau van de onderbroek bevindt.  Tevens ziet u ook een klein cirkeltje rondom de navel.  In de loop der tijd zullen deze littekens vervagen.

Bij een rectus diastase (= rechte buikspieren staan uit elkaar) worden deze terug aan elkaar gehecht.  Dit geeft een strak effect thv de buik. 

Risico’s  

Zoals bij elke chirurgische ingreep is een bloeding of infectie mogelijk. Dit gebeurt zelden en is snel op te lossen. Het resultaat wordt er ook amper door beïnvloed.  

Omdat wij ons beperken tot huid en vet (geen organen), zijn er geen grote risico’s verbonden aan deze ingreep.  

Bij elke post-bariatrische patiënt bestaat er een licht verhoogd risico op wondproblemen omwille van mogelijkse vitaminen- en/of eiwittekorten.  

Als u zich goed laat opvolgen door uw behandelende arts en uw vitamine supplementen inneemt, dan beperken deze wondproblemen zich tot een 5 procent. 

Nazorg 

In principe zijn er weinig zorgen nodig. 

  • Alles wordt onderhuids gehecht. 
  • Er wordt een beschermende verband aangebracht over de wonde.
  • Douchen mag. Erna ontsmetten en droog steriel verband. 
  • De nodige pijnstilling wordt voorgeschreven. 
  • u mag één maand niet sporten of zware zaken optillen.

De wonde trekt wel enige tijd tegen.  Daarom moet u gedurende één maand een buikband dragen.

U krijgt hiervoor 1 maand werkonbekwaamheid.

Kostprijs 

De prijs van een postbariatrische ingreep hangt af van verschillende factoren. Elk lichaam, elke klacht en elke wens is namelijk anders. Een deel wordt terugbetaald door de mutualiteit en de hospitalisatieverzekering maar het resterende deel dient u zelf te betalen. 

Richtprijs: tussen de 1000 en 1500 euro 

Om een exacte inschatting te maken van de kosten, kunt u steeds een afspraak maken voor een vrijblijvend consult.