Ijskoffie met kokos
In heel wat koffiebars kan je deze zomer ijskoffies terugvinden op de kaart. Vaak bevatten deze roomijs, (slag)room, toegevoegde suikers,... Waardoor de energie-aanbreng al snel hoog oploopt;
Maar goed nieuws voor de koffieliefhebbers! Een ijskoffie kan je zelf ook eens op een gezonde manier klaarmaken, bovendien is dit heel snel klaar. Wij kozen voor een variant met kokossmaak.
Ingrediënten (per portie):
- 60 ml afgekoelde espresso/koffie
- 150 ml kokosmelk (vb. Alpro kokosmelk Original)
- 2 eetlepels kokosroom
- 1 druppeltje vanille-aroma
- enkele ijsblokjes
- Voor de afwerking: kokosschilfers, rauwe cacaopoeder, kaneel,...
Bereidingswijze:
Meng de koffie, kokosmelk, kokosroom en vanille-aroma door elkaar in een glas, of meng eerst in een blender en doe het mengsel nadien in een glas. Voeg de ijsblokjes toe en gebruik indien gewenst wat kokosschilfers, rauwe cacaopoeder, kaneel,... als topping.
Variatiemogelijkheden:
Indien je de ijskoffie wat zoeter wilt, kan je ervoor kiezen om een energie-arme zoetstof toe te voegen zoals stevia, sucralose, tagatose,...
Vind je de kokossmaak wat te overheersend? Dan kan je de kokosmelk vervangen door magere of halfvolle koemelk, amandelmelk, rijstmelk,... De verhouding koffie/melk kan ook aangepast worden naar wens.
Voedingswaarde (per portie) :
Energie | 77 kcal |
Eiwitten | 0,6 g |
Vetten | 6,2 g |
waarvan verzadigd | 5,9 g |
Cholesterol | 0 mg |
Koolhydraten | 4,6 g |
waarvan suikers | 3,4 g |
Voedingsvezels | 0 g |
Natrium | 82 mg |