Chocomousse zonder ei

Wat te doen met al die overschotjes chocolade van Pasen dacht ik bij mezelf? Chocomousse maken natuurlijk! Dit receptje is ideaal voor zwangere vrouwen die geen rauwe eieren mogen eten (toxoplasmose) en veganisten. We vervangen het ei door het vocht van kikkererwten, ook wel "aquafaba" genoemd. Dit kan je net zoals een eiwit ook stijfkloppen, aangezien kikkererwten en dus ook het vocht ervan eiwitrijk zijn. Het toegevoegde chiazaad heeft bindende eigenschappen en zo bekomen we dus een stevige, luchtige chocomousse.

Ingrediënten voor een 4-tal porties

  • 125 ml aquafaba (vocht uit blik kikkererwten, ik nam een blik van 400 g)
  • snuifje zout
  • 1 tl stevia
  • 150g zwarte chocolade
  • 1 el chiazaad

Bereidingswijze

Klop het vocht van de kikkererwten stijf aan de hand van een klopper of mixer. Voeg hieraan het snuifje zout en stevia toe. Als je het stijfsel min of meer omgekeerd kan houden, is het voldoende stijf geklopt. Smelt de chocolade au bain marie en voeg hieraan het chiazaad toe. Laat even afkoelen, want de warme chocolade zou het eiwitmengsel kunnen doen smelten als het ware. Eens de chocolade wat afgekoeld is, voeg voorzichtig met behulp van een spatel de chocolade onder het eiwitmengsel tot alles mooi gemengd is. Verdeel het mengsel over 4 kommetjes en laat nog even opstijven in de koelkast zodat het chiazaad kan opzwellen.

Let op: de chocomousse valt zwaar, je hebt er minder van nodig dan je zou denken! Denk hieraan bij het vullen van de kommetjes.

Ter afwerking kan eventueel wat rood fruit toegevoegd worden.

Energiewaarde per portie

Energie 206 kcal / 832 kJ
Eiwitten 2.5 g
Vetten 12.3 g
waarvan verzadigd 7.5 g
Cholesterol 16 mg
Koolhydraten 20.4 g
waarvan suikers 18.4 g
Voedingsvezels 3.2 g
Natrium 4 mg

Bron

Recept via www.madambakster.be

 

 

Terug naar overzicht