Quiche zonder bladerdeeg

Quiche is ideaal voor wanneer het eens sneller moet gaan, om de dag op voorhand te maken of om restjes te verwerken.

Normaal wordt bij quiche bladerdeeg gebruikt, maar dit is zeer vettig. Door het bladerdeeg weg te laten, schrap je niet alleen veel vetten, maar ook de koolhydraten voor diegene die hierop willen letten (voor diabetici zou ik toch donker brood bij de quiche serveren of aardappelschijfjes in de quiche aanraden). Je kan quiche in verschillende combinaties maken, maar ik koos bij dit recept voor de klassieke quiche Lorraine.

Ingrediënten voor 1 persoon:

  • 2 eieren
  • 150 g prei
  • 50 g kalkoenspek (te koop in o.a. Colruyt, maar kan ook makkelijk vervangen worden door filet de sax, hamblokjes,...)
  • scheutje melk
  • kruiden naar keuze: peper, zout, Provençaalse kruiden, bieslook,...
  • 20 g geraspte kaas om te gratineren (geraspte mozzarella, gruyère light, Parmezaan,...)

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180°C. Spoel de prei, snijd in ringen en stoof aan tot wanneer gaar. Bak de spekblokjes zonder vetstof. Kluts de eieren en voeg een scheutje melk toe. Kruid het eiermengsel af met de kruiden naar keuze. Vet een bakvorm zeer goed in of werk met bakpapier. Voeg de prei en het spek bij het eiermengsel en voeg dit alles in de bakvorm. Werk af met de geraspte kaas en eventueel nog wat bieslook. Bak de quiche 30 minuten af in de oven. Serveer met een slaatje en wat donker brood.

Opmerking: indien de quiche niet meteen wordt gegeten, haal hem dan na het bakken onmiddellijk uit de vorm en laat afkoelen op een luchtdoorlatend rooster.

 

Calorieaanbreng voor de quiche per portie (volgens ingrediënten)
Energie 379 kcal
Eiwitten 36.7 g
Vet 19.2
  waarvan verzadigd vet 8.8 g
Cholesterol 352 mg (vooral door de eieren)
Koolhydraten 14.5 g
  waarvan suikers 13.1 g
Voedingsvezels 5.4 g
Natrium 1140 mg

 

Terug naar overzicht