Zadencrackers met dipsaus van rode biet en geitenkaas
Het maken van zadencrackers stond al langer op mijn to-do lijstje, afgelopen week ging ik hiermee aan de slag. De ingrediënten zijn simpel; een combinatie van zaden, pitten, water en kruiden. Het een koolhydraatarm alternatief gezien er geen bloem of meel gebruikt wordt en ze zijn ook geschikt voor personen die gluten- of lactosevrij eten. Je kan deze knapperige crackers eten als ontbijt of lunch met beleg naar keuze. Ze zijn ook ideaal als tussendoortje. Ik koos ervoor om ze samen met wat rauwe groenten en een zelfgemaakte dip te serveren als aperitiefhapje. Aangezien ik zowel fan ben van rode biet als van geitenkaas, leek het mij ideaal om hiermee eens een dipsaus uit te proberen. Gekookte rode biet is in de meeste supermarkten te koop.
Ingrediënten
Zadencrackers (voor +/- 1 grote bakplaat of 15 crackers)
- 60 g gebroken lijnzaad
- 60 g chiazaad
- 20 g sesamzaad
- 50 g zonnebloempitten
- 50 g pompoenpitten
- 180 ml water
- Een snuifje peper, zeezout, rozemarijn en oregano.
Rode biet - geitenkaasdip
- 250 g gekookte rode biet
- 150 g smeerbare geitenkaas (type Chavroux natuur)
- 1 koffielepel honing
- 1 eetlepel citroensap
- Snuifje peper en zout
- Afwerking naar keuze: bieslook, basilicum, tuinkers, pijnboompitten, sesamzaadjes,...
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180°C.
Meng de zaden met de kruiden in een kom. Laat 20 minuten weken, zo wordt het mengsel een beslag.
Maak 2 vellen bakpapier ter grootte van de bakplaat. Vervolgens leg je één vel op de bakplaat en spreid je het beslag erop uit. Leg het tweede vel erboven op en strijk glad met een deegrol, maak de crackers zo dun mogelijk. Verwijder voorzichtig het bovenste vel bakpapier. Snijd de crackers met een mes in de gewenste grootte, zo kan je ze nadien gemakkelijker breken. Bak de crackers 25-30 minuten in de oven. Laat ze nadien afkoelen, je kan ze gedurende 4-5 dagen luchtdicht bewaren.
Wanneer de crackers in de oven zitten, is er zeker voldoende tijd voor het maken van de rode biet-geitenkaas dip, deze is heel snel klaar. Voeg de geitenkaas, rode biet, citroensap, honing, zout en peper samen in een blender. Meng tot een glad geheel. Serveer de spread en werk af met een ingrediënt naar keuze. Ik koos voor fijngesnipperde bieslook.
Smakelijk!
Voedingswaarde
Energie | 92 kcal |
Eiwitten | 3,4 g |
Vetten | 6,9 g |
waarvan verzadigde vetten | 0,8 g |
Koolhydraten | 3,0 g |
waarvan suikers | 0,1 g |
Voedingsvezels | 3,1 g |
Zout | 0,2 g |
Energie | 100 kcal |
Eiwitten | 5,4 g |
Vetten | 4,7 g |
waarvan verzadigde vetten | 3,4 g |
Koolhydraten | 8,1 g |
waarvan suikers | 8,1 g |
Voedingsvezels | 1,6 g |
Zout | 0,9 g |