Alternatieven boter voor het binden van saus
De koudere dagen zijn ingezet en voor veel gezinnen betekent dit dat ovenschotels vaak op het menu staan.
We horen frequent op consultatie de vraag of sauzen nog kunnen binnen een dieet of gezonde levensstijl. Wat velen echter niet weten is dat je ook prima een warme saus kan bereiden zonder vetstof te gebruiken en je dus niet persé een roux moet maken. Zo kan je je eenvoudiger houden aan het advies om slechts 1 soeplepel vetstof per persoon te gebruiken ter bereiding van de volledige maaltijd.
Opties om sauzen te binden
- Vloeiende bloem: dit wordt toegevoegd aan KOUDE vloeistoffen (bouillon, melk). Daarna al roerend laten opkoken
- Maïzena Express voor bruine of witte saus kan ook perfect gebruikt worden zonder vetstof. Voor witte saus voeg je dit toe aan KOKENDE vloeistof.
- Light room (bij voorkeur op basis van soja)
- Johannesbroodpitmeel
Alternatieven voor bechamelsaus zijn eventueel witte kazen zoals Philadelphia, ricotta, geitenkaas.
Wil je graag een koolhydraatarm alternatief? Kies dan voor bloemkoolsaus. Recept zie https://obesitasgent.be/bechamelsaus-op-basis-van-bloemkool