Gastric Bypass

Procedure

De Gastric Bypass creëert met behulp van nietjes een nieuw klein maagreservoir (maag'pouch') van ongeveer 75 cc. Deze voormaag wordt volledig dichtgemaakt en van de rest van de maag gescheiden. De kleine maagpouch zorgt dat u minder kunt eten en sneller een vol gevoel krijgt (restrictie). Op deze maagpouch wordt een dunne darmlis (= alimentaire lis) van 130 cm vastgemaakt waardoor het voedsel vanuit de slokdarm, via de maagpouch, rechtstreeks in de dunne darm terechtkomt. Pas 130 cm lager wordt de dunne darm, waarin zich de spijsverteringssappen bevinden (= biliaire lis), op deze lis gemonteerd. Omdat voedsel slechts verteerd wordt na inmenging van deze sappen blijft er minder tijd over om het voedsel te verteren en dus op te nemen. Hierdoor worden niet alle calorieën die u eet, opgenomen door het lichaam. Dit is het principe van malabsorptie

Voor wie 

De Gastric Bypass wordt aanzien als de gouden standaard van alle overgewichtsoperaties en is in de meeste gevallen de beste keuze. 

Deze ingreep is de voorkeursoperatie voor gemengde eters; dit zijn mensen die zowel teveel als te ongezond (vetrijk, snoepen) eten. 

Omdat deze ingreep een zeer gunstig effect heeft op het verbeteren of volledig doen verdwijnen van suikerziekte, is het ook de voorkeursbehandeling voor diabetespatiënten. 80% van de patiënten zal na verloop van tijd geen nood meer hebben aan diabetesmedicatie. 

Voordelen  

  • Goede tot zeer goede langetermijnresultaten 
  • De ingreep gebeurt laparoscopisch waardoor er minder postoperatieve pijn is. Daarnaast is het risico op littekenbreuken sterk gedaald 
  • Veilige ingreep met relatief weinig complicaties 
  • Behoud van levenskwaliteit (mits respecteren van enkele richtlijnen)  
  • In tegenstelling tot de maagband wordt er geen lichaamsvreemd materiaal ingebracht wat het risico op infecties vermindert
  • De Gastric Bypass is omkeerbaar. 

Risico’s 

De gastric bypass is een veilige ingreep en kent weinig complicaties. 

Mogelijke complicaties/ongemakken 

  • Lekkage (0.1 %): zowel de maag als de dunne darm worden doorgesneden. De randen worden dichtgeniet. De nietjes kunnen loskomen met een lekkage tot gevolg. 
  • Dumpingsyndroom (7 - 15 %): omdat het voedsel zeer snel de dunne darm bereikt, kunnen koolhydraat- en vetrijke voedingstoffen een reactie uitlokken die gekend staat als het ‘dumpingsyndroom’. U begint te zweten, ervaart een krampachtige buikpijn, uw hartslag verhoogt en uw bloeddruk zal verlagen. Deze symptomen gaan snel over en zijn een extra beveiliging om te voorkomen dat u voedingsstoffen met een hoog caloriegehalte tot u neemt. 
  • Lactose-intolerantie: sommige patiënten ontwikkelen postoperatief een lactose-intolerantie. Dit probleem kan men oplossen door alle melkproducten te vervangen door soja- of lactosevrije producten (Dilea). 
  • Maagzweren (3 %): ter hoogte van de maag - dunne darm anastomose kan zich een zweer ontwikkelen. Dit uit zich in pijn ter hoogte van de bovenbuik. Verschillende factoren zijn hiervoor verantwoordelijk. De zweren zijn soms hardnekkig en zullen behandeld worden met maagzuurremmers. Ook wordt een volledige rookstop opgelegd. 
  • Vitaminetekorten: omdat een deel van de dunne darm wordt overbrugd, is er een groter gevaar op het ontwikkelen van deficiënties (= tekorten). Deze kunnen zijn: ijzer, foliumzuur, vitamine B12, Zink, Fosfor, vitamine A en D. Hierdoor is een strikte opvolging door uw behandelende arts noodzakelijk met regelmatige bloedafnames. 
  • Haaruitval: Bij 1 op 2 patiënten zal haarverlies in meer of mindere mate optreden. Dit haarverlies is nooit volledig en tijdelijk.  

Hospitalisatie en nazorg

  • De standaard hospitalisatieduur is drie nachten. 
  • Daags na de ingreep mag u drinken 
  • Na 2 dagen wordt een controlefoto genomen om lekkages uit te sluiten. Als alles in orde is, start u met vloeibare voeding. 
  • Een kinesist komt dagelijks langs voor ademhalingstraining. 
  • Voor uw vertrek zal een diëtiste de voedingsrichtlijnen met u doornemen. 
  • Ook krijgt u van de psychologe reeds een vervolgafspraak mee 
  • Na uw ontslag dient een thuisverpleegster gedurende 8 dagen langs te komen om spuitjes tegen flebitis te geven. 
  • Uw wondjes zijn bedekt met speciale verbanden die u toestaan te douchen. Deze verbanden zullen worden verwijderd bij uw volgende dokterscontrole. 
  • Om ontwikkeling van maagzweertjes tegen te gaan, worden gedurende drie maanden maagbeschermers voorgeschreven. 
  • Eén maand na de ingreep wordt gestart met een polyvitaminepreparaat om tekorten te voorkomen. Extra vitamine D is ook aangewezen. 
  • Na twee weken mag u starten met het postoperatieve bewegingsprogramma.
  • De werkonbekwaamheid is zes weken. 
  • Regelmatige controle bij uw arts is levenslang noodzakelijk. Het eerste jaar gebeurt de controle om de vier maanden, het tweede jaar om de zes maanden en nadien eenmaal per jaar. 

Voeding na de Gastric Bypass 

De eerste weken na de operatie zijn van groot belang voor het vermijden van complicaties. U moet gedurende 3 weken een strikt vloeibaar dieet volgen om spanning op de nietjesnaad te vermijden. 

Nadien stapt u, via gepureerde voeding, geleidelijk over naar vaste voeding. Porties moeten klein te blijven om uitrekking van de maag en dunne darm te voorkomen. Dit vereist enige discipline. 

Er is een gevaar voor dumpingsyndroom bij inname van koolhydraat- en vetrijke voedingsstoffen. Deze dienen dan ook uit het dieet te worden geschrapt. 

Sommige mensen ontwikkelen na de ingreep een lactose-intolerantie. In dit geval dient u alle melkproducten te vervangen door soja- of lactose-arme producten. 

Omdat u per maaltijd slechts kleine hoeveelheden kunt eten en er snel een volheidsgevoel ontstaat, is er in de eerste maanden gevaar voor te weinig eten. Hierdoor ontstaat een lage suikerspiegel (= hypoglycemie) waardoor u zich moe voelt, gaat zweten en misselijk bent. 

Om voldoende calorieën op te nemen en schommelingen in de suikerspiegel te vermijden, wordt aangeraden meermaals per dag kleine hoeveelheden te eten. In de praktijk komt dit neer op drie hoofdmaaltijden afgewisseld met drie, caloriearme tussendoortjes. 

Nadruk ligt op een eiwitrijke voeding omdat dit de afbraak van spieren tegengaat. Aangeraden wordt per dag 80 gram eiwitten te eten. U vindt eiwitten in vlees, vis, eieren en zuivelproducten.  Daarnaast raden wij de inname van één eiwitshake per dag aan of van met eiwit verrijkte producten

Resultaten  

Omdat deze ingreep niet enkel via restrictie werkt, maar ook een malabsorptief effect heeft, is er meestal sprake van een significant gewichtsverlies. Indien een patiënt zich strikt aan de regels houdt, wordt een gewichtsverlies van 75 % van het overgewicht bereikt. Dit gewichtsverlies is het grootst gedurende de eerste zes maanden en stabiliseert na 12-18 maanden. 

Het spreekt voor zich dat er een beter resultaat bereikt wordt als de patiënt zich aan de regels houdt, kleine porties eet, caloriearme, eiwitrijke voedingsstoffen op het menu plaatst en voldoende beweegt. 

Kostprijs 

Als u recht hebt op terugbetaling, betekent dit niet dat de ingreep volledig kosteloos is. De mutualiteiten betalen een groot gedeelte terug, maar u zal nog moeten tussenkomen.  

1. U voldoet aan de terugbetalingscriteria van de mutualiteit 

- tweepersoonskamer: 1.400 euro
- privé kamer: 3.750 euro 

1/ zonder hospitalisatie verzekering

U betaalt dit bedrag voor uw opname.

2/ met hospitalisatieverzekering

 

U dient niets te betalen indien u een hospitalisatie verzekering heeft bij 1 van onderstaande maatschappijen.  

- DKV
- Assurcard : HospiPlus (Vlaams & Neutraal ziekenfonds), Medilink, Medexell, KBC, Healtcare4U, Ethias, Allianz, Alan

Indien u een hospitalisatieverzekering heeft bij een andere maatschappij, betaalt u het bedrag en zal uw verzekeraar u nadien vergoeden.

Het terugbetaald bedrag is afhankelijk van uw type contract.
Globaal gezien mag je stellen dat een hospitalisatieverzekering bij een ziekenfonds, de helft van het bedrag terug betaalt.

 

3. Zelfbetalend (geen tussenkomst mutualiteit (BMI < 40)) 

privé kamer: 8.650 euro
tweepersoonskamer: 6.260 euro

Alle kosten zijn inbegrepen: ingreep, verblijf, medicatie, labo, radiologie, diëtiste. Onthoud : deze prijzen zijn ramingen en kunnen licht afwijken.  Dit is geen BINDENDE overeenkomst